برآورد آسیب های آتش سوزی به بازار تاریخی تبریز
به گزارش موسیقی با امیر، 113 مغازه تاریخی و زیبای بازار تاریخی تبریز بنابر گفته معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در آتش سوختند و همین امر سبب آسیبی جدی بر بافت تاریخی شهر تبریز شد. این خبر در بخش آتش سوزی در بازار تبریز و بعلاوه آسیب به بازار تبریز جای دارد.
محمدحسن طالبیان بعد از بازدید از بخش های آسیب دیده از آتش در بازار تاریخی تبریز با تاکید بر اینکه دلیل آتش سوزی در بازار تبریز به وسیله کارشناسان آتش نشانی معین می گردد، اظهار می نماید: از 270 هزار متر مربع عرصه بازار، 1200 متر عرصه در معرض آتش قرار گرفته بود که به واسطه دو طبقه بودن بازار، زیربنای آن حدود 2500 متر می گردد. از پنج دالان وابسته به سرای دو دری، متأسفانه دو دالان میانی و سقط فروشان درگیر آتش سوزی شدند، حدود 15 درصد سقف ها ریزش نموده و به 113 واحد تجاری خسارت وارد شد. وی با تاکید بر اینکه یگان حفاظت میراث فرهنگی در نخستین لحظات شروع آتش سوزی در بازار تبریز متوجه می گردد و به آتش نشانی اعلام می نماید، به خاموش شدن آتش در کمتر از چهار ساعت اشاره و بیان می نماید: تعدادی از مغازه ها و سه دالان در همین سرا سالم مانده اند، چون آتش در مدت زمان کوتاهی خاموش می گردد و باعث می گردد، بخش زیادی سالم بماند.
مقدار خسارت برآورد می گردد
محمدحسن طالبیان اعتبار پیش بینی شده برای بازسازی آسیب به بازار تبریز را بالغ بر 20 میلیارد تومان اعلام می نماید و شرح می دهد: در زمان بازسازی و انجام کارهای برطرف خطر و اقدامات اضطراری، آماده سازی برای مطالعات و پایش و نقشه های اجرایی، حذف الحاقات و سبک سازی بام، بازسازی سقف ها و طاق و طویزه و جداره ها و کف و در و پنجره ها و به ویژه تأسیسات الکتریکی و مکانیکی احتیاج است تا وارد متراژ بیشتری از فضای بازار شویم. در بازسازی سقف ها نیز احتیاج است تا بخش های پیرامونی بازسازی شوند، بنابراین فعلاً هزینه مورد احتیاج برای تکمیل همه این کارها و حتی سیستم های اعلام حریق و جابجایی وسایل برق و حدود 20 میلیارد تومان پیش بینی شده است.
وی اما با بیان اینکه خوشبختانه بخشی از مغازه ها در زمان آسیب به بازار تبریز بیمه شده اند، می افزاید: نصب شیرهای هیدرانت و شبکه اطفای حریق در بخش های مختلف بازار در دو سه سال گذشته از توسعه آتش سوزی جلوگیری نموده است.
نسبت به 10 سال قبل شرایط بهتری داریم
او با اشاره به اینکه 10 سال قبل یعنی 1388 نیز در همین نقطه آتش سوزی اتفاق افتاده بود، ادامه می دهد: اما اکنون معتقدم نسبت به آن موقع پیشرفت های بیشتری داشته ایم، چه از مدت زمان خاموش کردن آتش و چه نقاط تاریخی که سوختند و امکاناتی که برای زمان بحران در بازار تعبیه شده بودند و به خاموش کردن آتش یاری کردند.
وی با بیان اینکه در 10 سال گذشته تعدادی سقف های چوبی بازار تاریخی تبریز در آتش سوختند که برای بازسازی مجبور به انجام بازسازی در قالب طاق و گنبد آجری در نقاط سوخته شدیم، بعلاوه ایستگاه هایی آتش نشانی در نقاط مختلف بازار ایجاد شدند، ادامه می دهد: در هر زمانی مالکان بازار تبریز با مدیریت مناسب، برای ساماندهی و حفاظت از این بازار جهانی به میراث فرهنگی یاری نموده اند.
او با تاکید بر اینکه در شرایط تازه، خوشبختانه آتش نشانان آمادگی بیشتری نسبت به سال 1388 برای جلوگیری از توسعه این اتفاق داشتند، در واقع اکنون نسبت به 10 سال پیش شرایط خیلی بهتری داریم، ادامه می دهد: از سوی دیگر این که مالکان همه سیم های بازار تاریخی تبریز را عوض نمایند، باید برنامه ریزی بهتری داشته باشند.
مدیریت بازار تبریز، در دست بازاری هاست
طالبیان با تاکید بر بزرگ بودن بازار جهانی تبریز، به مندرجات پرونده ثبت جهانی این مجموعه اشاره می نماید که در آن تاکید شده، مدیریت بازار در دست بازاری هاست، آن ها با ایجاد هیأت امنا، سیستم اجتماعی خوبی تعبیه نموده اند، چون در واقع محل کسب و کار آن هاست. معاون میراث فرهنگی با اشاره به دلیل آتش سوزی کلیسای نوتردام در کشور فرانسه که آن نیز اتصال برق عنوان شد، ادامه می دهد: در هر مکانی ممکن است چنین اتفاقاتی رخ دهد.
کالاهای انبار شده در بازار تبریز، بارگذاری روی بازار را زیاد کرد
او اما بارگذاری های بیش از حد اجرا شده در بخش های مختلف بازار تبریز را دلیل طولانی شدن زمان خاموش کردن آتش نیز می داند و ادامه می دهد: بخش هایی از بازار علاوه بر مکان خرید و فروش، انبار کالا نیز شده بود، یعنی بارگذاری بیش از حد بود، از سوی دیگر در این شرایط برای تأسیسات الکتریکی باید به بحث های هواساز نیز بیشتر توجه گردد که این موارد باعث ایجاد اتفاقات مشابه در گذشته می گردد.
طالبیان با اشاره به اینکه از یک سو با بارگذاری بیش از حد کالاهای اشتعال زا و از سوی دیگر ایجاد سایبانی که بخشی از حیاط را مانند یک سقف پوشانده بود، مزید بر دلیل برای وقوع آتش سوزی شد، باید در این موارد فکری اساسی کرد، ادامه می دهد: آنچه که مسلم است بهتر است تا بیشتر از گذشته کیفیت توجه به تأسیسات الکتریکی را بالا ببریم، با مرتب کردن سیم های برق و ایجاد یک کانال برای آن ها مانند بازار کرمان می توانیم از وقوع این نوع اتفاقات جلوگیری کنیم.
شروع تخلیه کامل بخش های سوخته از 21 اردیبهشت
معاون میراث فرهنگی با اشاره به رایزنی ها و صحبت هایی که با شهرداری تبریز داشته تا به سرعت کالاها در بازار جابجا شوند، اضافه می نماید: از شنبه 21 اردیبهشت باید کالاها به سرعت جابجا شوند، قرار است در یکی دو روز آینده نیز کار تخلیه کامل آن جا را انجام گردد، الحاقات موجود آواربرداری شوند، تا عملیات برطرف خطر شروع گردد، بعلاوه کار مطالعات و تهیه نقشه های اجرایی و بازسازی نیز در دستور کار است.
امضای تفاهم نامه با بازاری ها و مدیران شهری تبریز برای بازار جهانی
طالبیان در ادامه بر لزوم امضای تفاهم نامه ای بین بازاریان یعنی هیأت امنای سرای دو دری و دالان های مربوط به آن، شهرداری، میراث فرهنگی، اداره برق، آتش نشانی و بخش های مختلف تاکید می نماید و ادامه می دهد: باید تکلیف همه روشن باشد و این اتفاق را به عنوان درسی در نظر بگیریم تا از این به بعد از بارگذاری ها در بازار کاسته گردد و سپس بازسازیی اساسی انجام گردد و سیستم های اعلام حریق و تأسیسات الکتریکی برای مقابله با آتش طراحی و در نقاط مختلف اجرا گردد.
او با تاکید بر اینکه بازاری های بازار جهانی تبریز جز الگوها در مدیریت بازار و ساماندهی این فضای جهانی بوده ، می گوید: در آن تفاهم نامه، اعتباری نیز که باید بازاریان برای بازسازی پرداخت نمایند معین می گردد، در واقع با روشن شدن تکلیف، بلافاصله یاری مربوط به دولت و سازمان را انجام می دهیم.
به یونسکو گزارش می دهیم
وی بعلاوه به لزوم تهیه گزارشی برای یونسکو اشاره می نماید و می گوید: طبق روند همیشگی که باید گزارش دوره ای از آثار ثبت جهانی به یونسکو بدهیم، 21 اردیبهشت نیز در گزارشی به یونسکو شرایط موجود بازار تاریخی تبریز را اعلام می کنیم و برنامه کاری برای ترمیم آسیب به بازار تبریز را می فرستیم.
منبع: ایسنا
منبع: همگردی