ناسا نشانه هایی امیدوارکننده از حیات فرازمینی در مریخ یافت

به گزارش موسیقی با امیر، مریخ نورد پشتکار پیروز به شناسایی مواد آلی در سیاره سرخ شده است که می توانند بر اثر فرآیندهای زیستی فراوری شده باشند.

ناسا نشانه هایی امیدوارکننده از حیات فرازمینی در مریخ یافت

اعضای تیم مأموریت 15 دسامبر (24 آذر) اعلام کردند که مریخ نورد پشتکار (Perseverance) مواد شیمیایی آلی دارای کربن را در بعضی از سنگ هایی که در کف دهانه جزرو مریخ آنالیز نموده، شناسایی نموده است.

هرچند برای روشن شدن موضوع باید اشاره نمود که این کشف هنوز به معنای تشخیص حیات نیست. مواد آلی یا ارگانیک را می توان به دو روش زیستی و غیرزیستی فراوری کرد و برای کشف اینکه چه فرآیندهایی باعث فراوری ترکیبات دهانه جزرو شده اند به پژوهش بیشتری احتیاج است.

پشتکار اما مجبور نیست این آنالیز ها را به تنهایی انجام دهد زیرا هم زمان با کاوش سیاره سرخ، این مریخ نورد در حال جمع آوری نمونه هایی است که طی کوشش مشترک ناسا و آژانس فضایی اروپا احتمالا در اوایل سال 2031 به زمین می آیند.

لوتر بیگل (Luther Beegle) از آزمایشگاه پیشرانش جت (JPL) ناسا گفت: این پرسشی است که ممکن است تا زمانی که نمونه ها به زمین بازگردانده نشوند، حل نشود اما حفظ شدن مواد آلی در مریخ بسیار هیجان انگیز است.

او که پژوهشگر اصلی ابزار شرلوک (SHERLOC) است، اظهار داشت: وقتی این نمونه ها به زمین بازگردانده شوند، برای سال های طولانی منبع تحقیقات و اکتشافات علمی خواهند بود.

مطالعه یک محیط باستانی بالقوه قابل سکونت

مریخ نورد پشتکار که به میزان یک خودرو است، در ماه فوریه (اسفند) در دهانه 45 کیلومتری جزرو مریخ فرود آمد که در گذشته میزبان یک دریاچه بزرگ و دلتای یک رودخانه بوده است. پشتکار دو هدف اصلی دارد: جست وجوی نشانه هایی از حیات باستانی در مریخ و جمع آوری مواد برای نخستین کوشش بشر به منظور آوردن نمونه از مریخ.

برای این کار مریخ نورد 43 لوله تیتانیومی را با خود حمل می نماید که تا امروز 6 تای آن ها را مهروموم نموده است. طبق اعلام تازه ناسا، چهار تا از لوله ها حاوی نمونه هسته های سنگی، یکی دارای نمونه ای از جو مریخ و دیگری دارای مواد شاهد است تا به اعضای تیم مأموریت یاری کند تا هر گونه ترکیبات آلوده ای را که پشتکار ممکن است از زمین با خود حمل نموده باشد، شناسایی نمایند.

پشتکار چند ماه اول حضور خود در مریخ را به آنالیز ابزارها و سیستم های خود گذراند و بعلاوه از پروازهای بالگرد نبوغ (Ingenuity) در فاز نمایش فناوری پشتیبانی کرد. سپس در اوایل ژوئن (خرداد) بر اهداف علمی خود تمرکز کرد و از آن موقع تا به امروز پیشرفت زیادی داشته است.

برای نمونه یک یافته ارگانیک وجود دارد که اعضای تیم مأموریت در نشست پاییزی اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا از آن رونمایی کردند. مقامات JPL اعلام کردند که ابزار علمی شرلوک، مواد آلی را داخل بعضی از سنگ های مریخی شناسایی نموده است که هم از قسمت درونی سنگ های تراشیده شده به وسیله مته و هم از گردوغبار سنگ های دست نخورده جمع آوری شده اند.

بیگل با اشاره به مریخ نورد کنجکاوی (Curiosity) ناسا که از آگوست 2012 در حال کاوش دهانه گیل در 154 کیلومتری پشتکار است، گفت: کنجکاوی هم در محل فرود خود در دهانه گیل مواد آلی را کشف کرد.

او اضافه نمود: آنچه شرلوک به این مجموعه کاوش ها می افزاید، توانایی آن در ترسیم توزیع فضایی مواد آلی در داخل سنگ ها و ارتباط آن ها با مواد معدنی موجود در آنجاست. این به ما یاری می نماید تا محیطی را که مواد آلی در آن شکل گرفته اند، درک کنیم.

فعالیت های آتشفشانی باستانی

یکی دیگر از ابزارهای پشتکار، پیکسل (PIXL) نام دارد که با لیتوشیمی پرتو ایکس، محیط باستانی سیاره را به طور واضح تری آنالیز می نماید. تجزیه وتحلیل پیکسل از یک سنگ ساییده شده در منطقه سیتا جنوبی (South Séítah) دهانه جزرو، فراوانی قابل توجهی از کریستال های الیوین (Olivine) را در پیوند با بلورهای پیروکسن (Pyroxene) نشان می دهد.

کن فارلی (Ken Farley) دانشمند پروژه پشتکار گفت: یک دانشجوی خوب زمین شناسی به شما خواهد گفت که چنین بافتی نشان دهنده سنگی است که هنگام رشد کریستال ها و پایدار شدن آن ها در یک ماگمای به آرامی در حال خنک شدن، برای مثال یک جریان ضخیم گدازه، دریاچه گدازه یا مخزنی از گدازه تشکیل شده است.

او اضافه نمود: سپس این سنگ چندین بار به وسیله آب تغییر یافت و آن را تبدیل به گنجینه ای کرد که به دانشمندان آینده امکان می دهد تا رویدادهای جزرو را تاریخ گذاری نمایند، دوره ای را که در آن آب سطحی رایج تر بود بهتر درک نمایند و تاریخ اولیه سیاره را نمایان نمایند. بازگشت نمونه از مریخ یافته های شاخصی خواهد داشت!

فارلی و همکارانش مدت ها به این فکر می کردند که آیا سنگ بستر جزرو آتشفشانی است و یا رسوبی؟ اکنون به نظر می رسد که آن ها پاسخ را دارند اما هنوز لایه های بیشتری برای شناسایی دارد. برای نمونه آیا سنگ مذاب بخشی از یک دریاچه گدازه در کف دهانه بوده است؟ یا در یک محفظه ماگمایی زیرزمینی شکل گرفته است که فرسایش باعث در معرض سطح قرار گرفتن آن شده است؟

همچنان که پشتکار به اقامت در سیاره سرخ ادامه می دهد، می تواند به حل این معما و بسیاری دیگر از اسرار مریخ در ماه ها و سال های آینده یاری کند.

بعضی از این اطلاعات به زیر سطح مریخ هم توسعه می یابد. ازجمله نخستین تصویر راداری یا رادارگرام (Radargram) که یک عکس از زیر سطح مریخ تا عمق 10 متری است و با استفاده از داده های ابزار رادار نفوذگر سطحی کاوشگر ایجاد شده است.

به گفته ناسا توانایی مشاهده ویژگی های زمین شناختی حتی در زیر سطح، بُعد تازه ای به قابلیت های نقشه برداری مریخ شناسی تیم مأموریت می افزاید.

عکس کاور: نمایی از مریخ که به وسیله دوربین مست کم-زد تهیه شده است.

Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

منبع: Space

منبع: دیجیکالا مگ

به "ناسا نشانه هایی امیدوارکننده از حیات فرازمینی در مریخ یافت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ناسا نشانه هایی امیدوارکننده از حیات فرازمینی در مریخ یافت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید