آداب غذایی مردم ژاپن چگونه است؟ (قسمت دوم)
به گزارش موسیقی با امیر، طیف وسیعی از انواع غذا در برنامه غذایی مردم ژاپن مشاهده می گردد که بازتاب رژیم غذایی سالم این کشور است. برای آشنایی بیشتر، همراه خبرنگاران باشید.
کشور ژاپن که در سراسر دنیا به سرزمینی با مردمانی سخت کوش، متحد و پرتلاش مشهور است، با استفاده از مواد غذایی سالم و تازه در کنار طبخ تنوع فوق العاده ای از غذاهای سنتی و مدرن به صورت های مختلفی به ویژه بخارپز و آب پز، پیرو یکی از سالم ترین رژیم های غذایی در دنیا است.
رژیمی کم چرب، سرشار از چاشنی های تند و تازه و پایبند به استفاده از فرآورده های لوبیای سویا، جلبک های دریایی خوراکی، انواع آبزیان و صدف های خوراکی در کنار برنج، مواد غذایی که آن را تنها می توان در کشوری همانند ژاپن مشاهده کرد. در قسمت نخست مقاله آداب غذایی مردم ژاپن چگونه است؟ به بیان قسمتی از فرهنگ غذایی و مواد اولیه پرمصرف در برنامه غذایی مردم این کشور پرداخته شد. در ادامه به معرفی بعضی از مشهورترین غذاهای طبخ شده و مواد مصرفی محبوب در این کشور خواهیم پرداخت.
هنگامی که سخن از غذا و خوراکی های خوشمزه بومی و مدرن می گردد، مردم ژاپن یکی از مشتاق ترین نژادهای موجود در کره زمین به خاطر علاقه مندی به غذاهای مختلف هستند و این رفتار آن ها را همواره و همه جا، می توان مشاهده کرد. بویژه اگر به عنوان یک جهانگرد یا مسافر وارد خاک این سرزمین شده باشید، بیشترین موضوع گفتگوی بین مردم محلی و کوچه و بازار را غذا و خوراکی های متنوع تشکیل می دهد.
این عادت جالب تا حدی است که می توان از مهم ترین دلایل سفر بسیاری از ژاپنی ها به خارج از وطن خود را امتحان کردن غذاهای محلی و بومی آن منطقه اعلام کرد. به همین علت بسیاری از منطقه ها کشور ژاپن اعم از روستاها و شهرها، در سراسر کشور و حتی دنیا به داشتن یا فراوری و پرورش یک ماده اولیه غذایی معروفیت دارند؛ حال آن که آن ماده می تواند یک نوع خاصی از شیرینی، چاشنی، ماهی، نودل، غذاهای دریایی، پنیر توفو یا هر ماده اولیه مصرفی دیگر باشد.
این شوق و عطش به مواد غذایی و تهیه تنوع وسیعی از خوراکی ها و خوردنی های بومی و غیر بومی در کشور ژاپن تا مقدار ای است که در هر زمان از شبانه روز با روشن کردن تلویزیون ژاپن می توانید از مشاهده یک نمایش در خصوص غذا لذت ببرید. یکی از بارزترین ویژگی های فرهنگ غذایی مردم ژاپن، فراهم کردن و آماده سازی وسایل و مواد اولیه آشپزی است و از آن به عنوان مهمترین اصول اولیه در رژیم غذایی ایشان یاد می گردد.
اصلی که در بین تمامی کشورهای دنیا شناخته شده و مشهور است. در واقع می توان آشپزی و طبخ غذا را در فرهنگ مردم ژاپن سبک خاصی از هنر در نظر گرفت که حتی ساده ترین ظروف غذا نیز ممکن است به همت و هنرمندی سرآشپزهایی با سابقه و ماهر که سال های بسیاری از عمر خویش را برای آموزش صرف نموده اند، تهیه گردد.
غذاهای فصلی و محلی
یکی دیگر از افتخارات و ویژگی های منحصربه فرد در فرهنگ غذایی مردم ژاپن، دارا بودن غذاهای فصلی متنوع است. به گونه ای که در هر چهار فصل از سال، می توان شاهد ظروف غذاهای متنوع و خوشمزه که مختص همان فصل است بود. به عنوان مثال در هر فصل، غذاهای مخصوص آن ایام را طبخ و مصرف می نمایند که خود ریشه در فرهنگ غنی غذایی این کشور دارد. این مسئله را تمامی گردشگرانی که وارد این کشور می شوند مشاهده می نمایند.
منو یا فهرست غذای بیشتر رستوران ها، مسافرخانه ها و هتل ها با توجه به مواد غذایی که در فصل حضور آن ها در کشور ژاپن در دسترس است، تغییر می نماید. در حقیقت می توان طیف وسیعی از غذاهای متنوع و گوناگون و نیز مواد اولیه غذایی مختلف را در قفسه ها و فهرست فروش بسیاری از فروشگاه ها و مغازه های محلی یافت. فروشنده هایی که به داشتن مواد مصرفی متنوع شهره بوده و خوراکی های بسیاری همانند جلبک های دریایی مختلف، انواع ماهی و گونه های متنوعی از قارچ برای فروش و عرضه به مشتریان در مغازه آن ها وجود دارد.
رژیم غذایی کایسکی (Kaiseki cuisine)
رژیم غذایی کایسکی (Kaiseki cuisine)، یکی از معروف ترین رژیم های غذایی اجرا شده در کشور ژاپن است. رژیمی که متشکل از 12 ظروف کوچک با غذاها و خوراکی هایی تهیه شده به سبک های مختلفی از جمله بخارپز، کبابی، ماهی برش خورده ساشیمی (sashimi) که به صورت خام سرو می گردد، تمپورا (tempura)، سوپ، برنج، خیار ترشی و کمی دسر است که با هنرمندی زیبا و تاثیرگذاری تزئین شده است. ظروف غذایی که متناسب با فصل و با توجه به مواد اولیه در دسترس تهیه شده و به مردم عرضه می گردد.
رژیم غذایی کایسکی (Kaiseki cuisine)
یکی از مکان های مشهور و مناسب برای بازدید و امتحان کردن غذاهای محلی و سنتی، کیوتو (Kyoto) است. مکانی بسیار عالی و فوق العاده برای لذت بردن از همه چیز، بویژه غذاهای بومی و سنتی که مسنولان آن، برای خدمت رسانی به مردم و مسافران، رستوان های متعددی را با عرضه انواع خوراکی ها دایر نموده است که در این کشور به meibutsu ژاپنی، معروفیت یافته است.
اوکونومیاکی (okonomiyaki)
یکی از مشهورترین و پرطرفدارترین غذاهای شناخته شده در منطقه هیروشیما و اوزاکای کشور ژاپن، غذایی محلی به نام اوکونومیاکی (نوعی نان شیرینی پهن و شیرین okonomiyaki) است. جالب است بدانید که سفر به هیروشیما، بدون تماشای روستای اوکونومیاکی لطف چندانی نخواهد داشت. در این منطقه زیبا می توان از نزدیک شاهد فعالیت آشپزان محلی که در حال تهیه غذاهای خوشمزه و لذیذ هستند، بود که بسیار مجذوب کننده و سرگرم نماینده است.
بعضی مواد اولیه مصرفی
همانگونه که می دانید، بیشتر غذاهای طبخ شده در برنامه غذایی مردم ژاپن، با استفاده از طیف وسیعی از ماهی های خوراکی تهیه می گردد. در غذاهای مصرفی مردم ژاپن می توان تنوع جالبی از میوه ها و سبزیجات را در کنار ظروف غذای تهیه شده به وسیله انواع نودل (شامل یک ظرف غذا که همراه با یخ سرو می گردد و به اصطلاح به نودل سرد معروفیت دارد) یا رشته مشاهده کرد.
بعلاوه می توان در برنامه غذایی مردم این کشور، برترین غذاهای تهیه شده با پاستا را یافت که از کشور فرانسه وارد رژیم غذایی این کشور شده است و بیشتر افرادی که آن را امتحان نموده اند بر این باورند که یکی از برترین نوع پاستای طبخ شده در دنیا است!
گیاهخواری
ناتو (natto)
جالب است بدانید که بر خلاف مصرف کم غذاهای تهیه شده از گوشت در رژیم غذایی مردم ژاپن، تعداد علاقه مندان به خوردن غذاهای گیاهی بسیار زیاد بوده و گروه زیادی از مردم به مصرف خوراکی های تهیه شده از گیاهان و سبزیجات روی آورده و در واقع گیاهخوار هستند. شاید بتوان علت این امر را ممنوع شدن گوشت در تاریخ یک قرن گذشته این کشور یافت که در سال 1868 میلادی، مصرف گوشت به وسیله حکومت وقت، در سراسر کشور ژاپن ممنوع اعلام شد. ناتو (natto)، یکی از غذاهای گیاهی در برنامه غذایی مردم ژاپن است که قطعا هر کسی از طعم و بوی آن لذت نخواهد برد. غذایی لزج، کمی بدبو و چسبنده که از سویای تخمیر شده بدست می آید. تنها افرادی حاضر به امتحان کردن این غذای گیاهی هستند که از حسی ماجراجویانه و روحیه ای جسور برخوردار باشند.
منبع: کجارو / shein.co.uk / insidejapantours.com